Psychologische veiligheid

 

Een onweerstaanbare cultuur begint bij psychologische veiligheid: medewerkers voelen zich vrij om ideeën te delen, feedback te geven en fouten te maken zonder angst voor negatieve gevolgen. Psychologische veiligheid vormt de basis voor open communicatie, innovatie en groei en daarmee voor een sterke bedrijfscultuur.

 

Alles over psychologische veiligheid en hoe je daarmee bouwt aan organisatiecultuur leer je in onze 4-daagse leergang: “Ontwikkel zélf een sterke organisatiecultuur”.

Onze 4-daagse leergang

Psychologische veiligheid als basis

Net als organisatiecultuur is psychologische veiligheid een onderwerp dat leeft, maar ook wat ongrijpbaar is. Toch is het de belangrijkste pijler onder een sterke cultuur. Waarom? Nou, omdat de beste samenwerking en hoogste prestaties ontstaan wanneer mensen elkaar vertrouwen, het gevoel hebben dat ze helemaal mogen zijn wie ze zijn zonder oordeel van een ander en zich daarmee vrij voelen om zich uit te spreken.

Om het iets gemakkelijker te maken, bestaat psychologische veiligheid uit vijf onderdelen:

  • Inclusie. Dit is het gevoel erbij te (mogen) horen. Wordt er naar je geluisterd en mag je jezelf zijn?
  • Uitspreken en luisteren.  Dit gaat over communicatie. Kan en mag je je fouten toegeven en feedback aan de ander geven?
  • Leveren. Dit betreft het bouwen aan een gezamenlijk doel of gezamenlijk resultaat.
  • Uitdagen. Een belangrijk onderdeel van psychologische veiligheid is dat je je competenties goed kunt inzetten en van daaruit kunt groeien en ontwikkelen.
  • Verantwoordelijk. Iedereen voelt eigenaarschap en verantwoordelijkheid. Voor het doel en voor elkaar.

In onze ondersteuning en onze leergang besteden we uitgebreid aandacht aan het onderwerp psychologische veiligheid. Wil je weten hoe het in jouw organisatie gesteld is hiermee? Daar krijg je binnen 10 minuten antwoord op via onze gratis cultuurscan!

 

x

Leer ons kennen!

Gratis workshop: cultuur-
ontwikkeling in één ochtend

Inschrijven