Zelfsturing en zelforganisatie

Bij zelfsturing – en in iets mindere mate zelforganisatie – krijgt een team of organisatieonderdeel een grote mate van beslissingsbevoegdheid om het eigen werk te organiseren en uit te voeren. Goed ingevoerd zorgt dit voor minder fouten, bevordert het werkplezier en geeft het veel ruimte voor het (zelfstandig) bedenken van oplossingen.

De basis van zelfsturing is mensen de ruimte geven om vanuit hun kracht te werken. Voor de een betekent dat een behoefte aan veel vrijheid en verantwoordelijkheid terwijl de ander het best tot zijn recht komt in een meer afgebakende context, waar in verhouding net zoveel vrijheid als verantwoordelijkheid mogelijk zijn.

Onder andere aangevoerd door de theorie die Frederic Laloux beschrijft in zijn boek Reinventing Organizations hebben veel organisaties de stap naar een vorm van zelfsturing gemaakt. Vaak met veel succes maar ook steeds vaker met minder succes.

Zelfsturing is geen doel op zich

Zelfsturing is namelijk geen doel op zich. Met zelfsturing kunnen mensen die daartoe in staat zijn een bovengemiddelde prestaties leveren. Die ontstaan door meer verantwoordelijkheid, eigenaarschap, creativiteit en vrijheid. Maar daar zit dus ook direct de voorwaarde: de mensen moeten daartoe in staat zijn. En dat is lang niet altijd het geval, en lang niet altijd wenselijk.

Samen ontdekken

Wij gaan graag samen met jouw organisatie de ontdekkingsreis aan om te kijken hoe jouw organisatie maximaal doeltreffend kan zijn, op een manier die zo goed mogelijk tegemoetkomt aan de (basis)behoeften van medewerkers.

Bedenken en ontwikkelen

Vanuit deze basis ontwikkelen we samen met de leiding en cultuurambassadeurs concrete plannen hoe we hier invulling aan kunnen geven, en ondersteunen en begeleiden vervolgens het proces bij de implementatie hiervan.

Aanverwante artikelen

 

link

Leiderschapsontwikkeling

Goed leiderschap is een onmisbaar element van een sterke organisatiecultuur. Dit leiderschap gaat over het…

Lees artikel
link

Zelfsturing en zelforganisatie

Bij zelfsturing – en in iets mindere mate zelforganisatie – krijgt een team of organisatieonderdeel…

Lees artikel
link

Werkgeluk in organisatie vergroten

Gelukkige medewerkers zijn productiever, gezonder, hebben meer creativiteit, werken beter samen en hebben minder last…

Lees artikel
x

Leer ons kennen!

Gratis workshop: cultuur-
ontwikkeling in één ochtend

Inschrijven