Waarom organisatiecultuur?

Diep van binnen weten we allemaal dat een bedrijfscultuur waarin medewerkers zich betrokken en geïnspireerd voelen zorgt voor de beste resultaten. Toch is het tegenovergestelde vaak het geval en zien we dat medewerkers zich niet meer verbonden voelen met de organisatie waarvoor ze werken. Hierdoor blijven gewenste resultaten uit. Daar brengen wij – samen met jou – verandering in!

Trouwens… hoe is het gesteld met jouw organisatiecultuur? Doe HIER onze gratis cultuurscan en binnen 10 minuten heb je je antwoord!

Ben je al overtuigd van het nut van cultuur maar wil je aan de slag? Wat goed! Kom dan op ons inspirerende kantoor langs voor een gratis kennismakingsworkshop waar je leert hoe je de cultuur in jouw organisatie kunt ontwikkelen! Meer weten?

Wat is organisatiecultuur?

Ongemerkt is het misschien wel het meest besproken onderwerp op de werkvloer: organisatiecultuur. En uitspraken als “Culture eats strategy for breakfast” , heeft bijna iedereen weleens voorbij zien komen in een flitsende bedrijfspresentatie op een inspirerende heidag. Tegelijkertijd zorgt de term “organisatiecultuur” of “bedrijfscultuur” vaak voor verwarring en onduidelijkheid. Want iedereen heeft er wel een gevoel bij maar iedereen bedoelt er nét iets anders mee.

En laten we eerlijk zijn: cultuur ís voor veel mensen ook ongrijpbaar. Cultuur ontstaat uit een verzameling van normen en waarden. En in een goed ontwikkelde cultuur zijn dat geschreven en ongeschreven gedragsregels die zijn ontstaan uit betekenis gevende idealen, kernwaarden. Deze afspraken samen bepalen wat het geaccepteerde gedrag is van mensen binnen een organisatie.

De springplank naar een geweldige werkomgeving

Maar met alleen kernwaarden ben je er nog niet. Cultuur komt pas tot leven als je met elkaar afspreekt hoe je prettig en constructief met elkaar samenwerkt, dat vervolgens doorvertaalt in alles wat je doet, én ervoor zorgt dat je die afspraken ook daadwerkelijk nakomt.

De effecten van een sterke cultuur zijn groot. Het is voor ons daarom een no-brainer en essentieel onderdeel van goed werkgeverschap als je hier werk van maakt. Want als de afspraken kloppen, wordt samenwerken geweldig, nemen innovatie en creativiteit toe en daarmee ook de prestaties van de organisatie. Bewijs vind je bijvoorbeeld bij geweldige organisaties als Tony’s Chocolonely, Coolblue, AFAS Software en Buurtzorg. Voorbeelden van organisaties die goed werkgeverschap laten zien en hun cultuur hebben ontwikkeld.

De cijfers liegen er niet om

We hebben zelf al vaak prachtige voorbeelden gezien van wat je met een sterke organisatiecultuur kunt bereiken. Om je een idee te geven hebben we nog een paar cijfers die laten zien waarom cultuur de grootste voorspeller is voor succes.

  • Hogere loyaliteit van medewerkers
  • Hogere productiviteit (+ 20%)
  • Hogere klanttevredenheid (+12%)
  • Winstgevendheid (+16%)
  • Makkelijker medewerkers werven én behouden
  • Lager ziekteverzuim (-37%)
  • Minder verloop (-27%)

Onze missie

Als we met elkaar serieus werk maken van organisatiecultuur dan ontstaan er twee mooie dingen: werkplezier neemt structureel toe en prestaties stijgen tot ongekende hoogte, waarna deze zaken elkaar blijven versterken.
 

We doen dat door organisaties te begeleiden, adviseren, trainen en op te leiden. Als basis hiervoor gebruiken we ons GrowTogether-cultuurmodel waarmee we snel inzichtelijk kunnen maken wat (mensen in) organisaties concreet kunnen doen om hun bedrijfscultuur elke dag een beetje beter te maken.

Wil je weten hoe de cultuur in jouw organisatie ervoor staat en wat je kunt doen om die sterker te maken? Met onze gratis online cultuurscan ontdek je binnen 10 minuten het antwoord.

Daarnaast ben je welkom om met ons mee te doen! In onze gratis kennismakingsworkshop leer je ons kennen en krijg je een voorproefje over wat cultuurverandering inhoudt. Tot slot ga je met jouw eigen organisatiecultuur aan de slag!

Doe mee met de kennismakingsworkshop

Meer weten?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

x

Leer ons kennen!

Gratis workshop: cultuur-
ontwikkeling in één ochtend

Inschrijven