Leiderschapsontwikkeling

Goed leiderschap is een onmisbaar element van een sterke organisatiecultuur. Dit leiderschap gaat over het goed laten functioneren van een organisatie, waardoor doelen behaald worden, die het beste in mensen naar bovenhaalt en mensen goed laat samenwerken. Dit lukt het beste als medewerkers sociale (ook wel: psychologische) veiligheid ervaren.

In een snel veranderende wereld met toenemende complexiteit en mensen uit verschillende generaties en met verschillende behoeften ligt hier een belangrijke en soms ingewikkelde uitdaging om iedereen ‘mee te krijgen’.

Leiders van de toekomst zullen over vaardigheden moeten beschikken om met deze uitdagingen om te gaan. We ontdekken steeds meer met elkaar dat er voor grote ego’s geen plaats meer is en dat leiderschap steeds vaker situationeel of zelfs dienend is.

Daarnaast vragen nieuwe organisatievormen – als zelfsturing en zelforganisatie – en verder ontwikkelde organisatieculturen simpelweg om een ander type leiderschap. Vanuit een groot vertrouwen is een leider meer een coach dan iemand die vertelt wat er moet gebeuren.

Leiderschapsprogramma’s en/of -coaching

Wij helpen leiders bij het ontwikkelen van de vaardigheden die nodig zijn om steeds het leiderschap te laten zien dat nodig is binnen de context.

In eerste instantie is het daarvoor van cruciaal belang dat een leider zichzelf goed kent en bewust is van zijn/haar eigen gedrag. Vanuit die basis ontstaat de interesse in de drijfveren en het gedrag van de ander, om zodoende tot werkende leiderschapsstijlen te komen die passen bij een situatie.

Wij begeleiden leiderschapsteams op deze interessante reis en maken hierbij gebruik van verschillende methoden die aan bod komen in groepsprogramma’s, inviduele- en groepscoaching en in onze 4 daagse leergang.

Zelfsturing en zelforganisatie

Bij zelfsturing – en in iets mindere mate zelforganisatie – krijgt een team of organisatieonderdeel een grote mate van beslissingsbevoegdheid om het eigen werk te organiseren en uit te voeren. Goed ingevoerd zorgt dit voor minder fouten, bevordert het werkplezier en geeft het veel ruimte voor het (zelfstandig) bedenken van oplossingen.

De basis van zelfsturing is mensen de ruimte geven om vanuit hun kracht te werken. Voor de een betekent dat een behoefte aan veel vrijheid en verantwoordelijkheid terwijl de ander het best tot zijn recht komt in een meer afgebakende context, waar in verhouding net zoveel vrijheid als verantwoordelijkheid mogelijk zijn.

Onder andere aangevoerd door de theorie die Frederic Laloux beschrijft in zijn boek Reinventing Organizations hebben veel organisaties de stap naar een vorm van zelfsturing gemaakt. Vaak met veel succes maar ook steeds vaker met minder succes.

Zelfsturing is geen doel op zich

Zelfsturing is namelijk geen doel op zich. Met zelfsturing kunnen mensen die daartoe in staat zijn een bovengemiddelde prestaties leveren. Die ontstaan door meer verantwoordelijkheid, eigenaarschap, creativiteit en vrijheid. Maar daar zit dus ook direct de voorwaarde: de mensen moeten daartoe in staat zijn. En dat is lang niet altijd het geval, en lang niet altijd wenselijk.

Samen ontdekken

Wij gaan graag samen met jouw organisatie de ontdekkingsreis aan om te kijken hoe jouw organisatie maximaal doeltreffend kan zijn, op een manier die zo goed mogelijk tegemoetkomt aan de (basis)behoeften van medewerkers.

Bedenken en ontwikkelen

Vanuit deze basis ontwikkelen we samen met de leiding en cultuurambassadeurs concrete plannen hoe we hier invulling aan kunnen geven, en ondersteunen en begeleiden vervolgens het proces bij de implementatie hiervan.

Werkgeluk in organisatie vergroten

Gelukkige medewerkers zijn productiever, gezonder, hebben meer creativiteit, werken beter samen en hebben minder last van stress. Het is daarom ook niet gek dat bij veel organisaties die werk maken van goed werkgeverschap het onderwerp werkgeluk hoog op de agenda staat.

Duurzaam werkgeluk

Veel werkgelukprogramma’s in organisaties zijn gericht op het geven van een vluchtige beleving aan de medewerker waarin deze zich fijn voelt. Het grote nadeel daarvan is dat het werkgeluk afneemt als deze beleving stopt. Als je niet oppast wordt het een grote inspanning voor een relatief beperkt resultaat.

Wij geloven daarentegen in duurzaam werkgeluk. Bij duurzaam werkgeluk ontwikkel je – met elkaar – een omgeving waarin je elkaar inspireert, waardeert, motiveert, aanspreekt en ook scherp houdt. Je bent oprecht geïnteresseerd in elkaar maar je weet ook wat je over en weer van elkaar mag verwachten. En dat niet eventjes in een kort programma vol Power Sessies, Inspiratiemiddagen of Lol-in-leiderschap-dagen maar het echt onderdeel maken van de way-of-working; van de organisatiecultuur dus. Een belangrijke pijler daarbij is het creëren van psychologische veiligheid – een sfeer waarbij iedereen zich vrij voelt om om ideeën te delen, feedback te geven en fouten te maken zonder angst voor negatieve gevolgen. In onze 4-daagse leergang gaan we uitgebreid in op dit onderwerp.

Organisatiecultuur leidt tot duurzaam werkgeluk? Jazeker! Wil je meer weten? Doe dan mee aan ons gratis webinar of plan een intake in!

Cultuurontwikkeling in organisaties

Het mooie van werken aan de bedrijfscultuur is dat iedere investering op dit gebied zich ruimschoots terugverdient. Een sterke(re) organisatiecultuur zie je terug in het werkplezier van medewerkers, betere onderlinge samenwerking als gevolg van een toegenomen sociale veiligheid en een toename in productiviteit. Men is weer trots op de organisatie en draagt dat uit aan klanten of cliënten. Tegelijkertijd zie je dat ziekteverzuim en verloop drastisch dalen en dat het eenvoudiger wordt om nieuwe medewerkers te werven. Niet voor niets zien wij cultuurontwikkeling als integraal onderdeel van goed werkgeverschap.

Onze cultuurontwikkelaars voorzien je van raad en daad, helpen een veranderstrategie ontwikkelen, delen inzichten, begeleiden het traject, adviseren en geven workshops, trainingen en coaching. Ondanks dat alles is zelf doen de basis: het gaat er uiteindelijk om dat de mensen ín jouw organisatie zelfstandig invulling kunnen geven een sterke organisatiecultuur. Wij helpen daar in eerste instantie bij, in tweede instantie kan jouw organisatie dat zelf.

Naast het integraal begeleiden van jouw organisatie, helpen we je op verschillende manieren op weg. Met onze gratis cultuurscan weet je binnen 10 minuten hoe het gesteld is met jouw organisatiecultuur en krijg je praktische aanwijzingen hoe je deze kunt ontwikkelen. Via ons maandelijkse webinar leer je over de geweldige resultaten van een sterke organisatiecultuur en uit welke vier stappen een succesvolle cultuurontwikkeling bestaat. En tot slot kunnen we je geheel opleiden om zelf de cultuur in jouw organisatie van A tot Z te ontwikkelen middels onze 4-daagse leergang!

Ynzo van Zanten als gastspreker op Culture Friday

Ynzo van Zanten – voormalig Head of People en Culture van Tony’s Chocolonely – zal als gastspreker aanwezig zijn op onze komende Culture Friday – op 15 september a.s. Als geen ander kan hij vertellen hoe je een organisatiecultuur neerzet die het welzijn van medewerkers centraal stelt waardoor je maximaal effectief kunt zijn in het realiseren van de purpose van je organisatie.

Dat wil je niet missen, het aantal plaatsen is beperkt. Meld je snel aan!

Aanmelden Culture Friday – 15 september 2023

Cultuuronderzoek in organisaties

Je wilt aan de slag met het ontwikkelen van de cultuur in jouw organisatie. Waar begin je? Het is vaak nuttig om als nul-meting de organisatiecultuur eerst in kaart te brengen om zo een beeld te krijgen van de huidige situatie. Vanuit dit vertrekpunt kun je vervolgens een beeld vormen over wat jouw organisatie nodig heeft en waar medewerkers behoefte aan hebben.

Meerdere tools om cultuur te meten

Cultuur blijft altijd een (gedeelde) beleving, toch is het goed mogelijk om aspecten hiervan te meten. We hebben daarvoor meerdere tools ontwikkeld. Voor een snelle impressie kan je gebruik maken van onze gratis online cultuurscan. Daarnaast hebben we een uitgebreidere teamscan die tot op individueel- of afdelingsniveau inzichtelijk maakt hoe cultuur beleefd wordt en waar de knelpunten zitten.

Desgewenst kan deze teamscan kan eenmalig of periodiek worden ingezet om goed zicht te houden op ontwikkeling van de cultuur.

Meetresultaten zijn een uitnodiging

De meetresultaten van onze cultuurscan geven een helder beeld van zaken die je kunt doen om een sterke cultuur te ontwikkelen. Tegelijkertijd is cultuur altijd veel meer dan alleen deze cijfers en andere uitkomsten. Het is belangrijk om de cijfers vooral als een uitnodiging te zien om van daaruit de dialoog met elkaar aan te gaan en elkaars zienswijzen te leren begrijpen.

x

Leer ons kennen!

Gratis workshop: cultuur-
ontwikkeling in één ochtend

Inschrijven